Klikgebit: Kosten en vergoedingen vanuit uw verzekering

Klikgebit vergoeding: Hoe zit het met kosten, basisverzekering, machtiging, eigen bijdrage en eigen risico? Tandprothetische Praktijk Lenti legt het uit.

Een klikgebit, ofwel een overkappingsprothese op implantaten, is een comfortabele en stabiele oplossing als uw eigen tanden en kiezen verloren zijn gegaan en een reguliere prothese niet voldoende houvast biedt. Vanwege de betrokkenheid van implantaten is de vergoeding complexer dan bij een standaard kunstgebit. Bij Tandprothetische Praktijk Lenti begrijpen we dat u duidelijkheid wilt over de kosten en wat uw zorgverzekering vergoedt.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De vergoeding voor een klikgebit (de prothese zelf én de implantaten) komt in veel gevallen uit de basisverzekering. Hier zijn echter belangrijke voorwaarden aan verbonden:

  1. Ernstig geslonken kaak: U komt doorgaans alleen in aanmerking als u een tandeloze kaak heeft die ernstig geslonken is, waardoor een normale prothese onvoldoende houvast heeft.
  2. Machtiging vereist: Voor vergoeding uit de basisverzekering is altijd voorafgaande toestemming (een machtiging) van uw zorgverzekeraar nodig. Wij vragen deze machtiging voor u aan. De verzekeraar beoordeelt of u voldoet aan de gestelde criteria.
  3. Verschil boven- en onderkaak: Zorgverzekeraars zijn doorgaans terughoudender met het goedkeuren van een machtiging voor een klikgebit in de bovenkaak dan in de onderkaak. Voor de bovenkaak gelden vaak strengere medische criteria.

Wat wordt vergoed (na goedkeuring machtiging)?

  • Implantaten: De kosten voor het plaatsen van de implantaten (het chirurgische deel, vaak uitgevoerd door een kaakchirurg of implantoloog) vallen onder de vergoeding.
  • Klikgebit (prothese): De kosten voor het vervaardigen van de overkappingsprothese zelf vallen ook onder de vergoeding.

Eigen bijdrage

Ook al wordt de behandeling grotendeels vergoed uit de basisverzekering, er geldt wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze is vastgesteld op:

  • 10% van de kosten voor een klikgebit in de onderkaak.
  • 8% van de kosten voor een klikgebit in de bovenkaak.
  • 17% van de totale kosten als u tegelijkertijd een klikgebit onder en een normale volledige prothese boven krijgt (of andersom).

Eigen risico

Naast de eigen bijdrage dient u ook rekening te houden met uw verplichte eigen risico. Omdat de kosten voor een klikgebit aanzienlijk zijn, zal uw eigen risico voor dat kalenderjaar vrijwel altijd volledig worden aangesproken, tenzij u dit al voor andere zorgkosten heeft verbruikt. De kosten die onder het eigen risico vallen, betaalt u dus zelf, bovenop de eigen bijdrage.

Aanvullende verzekering

Sommige uitgebreide aanvullende (tandarts)verzekeringen bieden een (gedeeltelijke) dekking voor de wettelijke eigen bijdrage. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien of dit voor u geldt.

Duidelijkheid over de kosten

Het traject voor een klikgebit omvat meerdere stappen (consult, implantatie, vervaardiging prothese). Voordat we starten, ontvangt u van ons een uitgebreide begroting waarin alle te verwachten kosten gespecificeerd staan, inclusief de geschatte eigen bijdrage en de kosten die mogelijk onder uw eigen risico vallen. We begeleiden u bij het aanvragen van de machtiging bij uw verzekeraar.

Hoe werkt de declaratie?

Na goedkeuring van de machtiging worden de kosten voor de implantaten en de prothese doorgaans rechtstreeks door de behandelaars (implantoloog/kaakchirurg en tandprotheticus) bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. U ontvangt facturen voor de eigen bijdrage en het eventueel van toepassing zijnde eigen risico.

Heeft u vragen over de specifieke kosten en vergoedingen voor een klikgebit in uw situatie? Neem contact op met Tandprothetische Praktijk Lenti voor een persoonlijk advies.