Kunstgebit: Een nieuwe glimlach bij een tandeloze kaak

Een volledige prothese die natuurlijk oogt en voelt. Voor een stralende glimlach en optimaal eet- en praatcomfort.

Bent u volledig tandeloos of moeten uw laatste tanden en kiezen getrokken worden? Een kunstgebit, ook wel volledige prothese genoemd, kan dan uw glimlach, kauwvermogen en zelfvertrouwen herstellen. Bij Tandprothetische Praktijk Lenti zijn we gespecialiseerd in het aanmeten van comfortabele en natuurlijk ogende kunstgebitten en het vervaardigen van het kunstgebit dat bij u past.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een uitneembare vervanging voor al uw tanden en kiezen in de bovenkaak, onderkaak, of beide kaken. Het bestaat uit kunsttanden en -kiezen die zijn bevestigd op een roze, tandvleeskleurige kunststof basis. Deze basis rust op het slijmvlies van de kaakwal.

  • Bovenprothese: Zuigt zich doorgaans vast aan het gehemelte, wat zorgt voor goede houvast.
  • Onderprothese: Ligt losser op de onderkaak en de houvast wordt mede bepaald door de vorm van de kaak en de spieren van de tong en wangen.

Waarom een kunstgebit?

Een goed passend kunstgebit biedt meerdere voordelen:

  • Herstel van kauwfunctie: U kunt weer genieten van een gevarieerder dieet.
  • Duidelijke spraak: Het helpt bij een heldere articulatie.
  • Natuurlijke uitstraling: Moderne kunstgebitten zien er zeer levensecht uit en ondersteunen de lippen en wangen, wat zorgt voor een jeugdiger uiterlijk.
  • Verbeterd zelfvertrouwen: U durft weer voluit te lachen en te praten.

De immediaatprothese (direct kunstgebit):

Als uw laatste tanden getrokken moeten worden, kunnen we vaak direct na het trekken een kunstgebit plaatsen. Dit noemen we een immediaatprothese. Het voordeel is dat u niet zonder tanden hoeft te lopen en het gebit dient als een soort 'verband' op de wonden. Na enkele maanden, als de kaak genezen en geslonken is, wordt deze prothese aangepast (rebase) of vervangen door een definitieve prothese.

Het proces bij Tandprothetische Praktijk Lenti:

Het aanmeten van een kunstgebit is een zorgvuldig proces:

  1. Intake en planning: We bespreken uw wensen, beoordelen uw kaak en maken een behandelplan. Indien nodig overleggen we met uw tandarts over het trekken van tanden.
  2. Afdrukken: We maken nauwkeurige eerste en definitieve afdrukken van uw kaak.
  3. Beetbepaling: We bepalen de juiste positie van uw kaken ten opzichte van elkaar en kiezen samen met u de vorm en kleur van de tanden.
  4. Passen in was: U past een proefmodel van het kunstgebit, zodat we de esthetiek en functie kunnen controleren en eventueel aanpassen.
  5. Plaatsing: Het definitieve kunstgebit wordt geplaatst en u krijgt uitgebreide instructies over het dragen, schoonmaken en onderhouden.
  6. Nazorg: We plannen controleafspraken om eventuele drukplekken te verhelpen en de pasvorm te controleren. Regelmatige controle is belangrijk, omdat uw kaak in de loop der tijd kan slinken.

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of overweegt u uw eerste volledige prothese? Neem contact op met Tandprothetische Praktijk Lenti voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vragen? Laat het ons weten!

Stel je vraag hieronder en wij nemen contact op.

Hartelijk dank! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

FAQ

Onze meest gestelde vragen

Hoe lang duurt het om te wennen aan een nieuw kunstgebit?

Wennen aan een (nieuw) kunstgebit kost tijd. In het begin kan het onwennig voelen, voller in de mond lijken, en kunt u moeite hebben met eten en praten. Ook kunnen er pijnlijke drukplekjes ontstaan. Dit is normaal. De meeste mensen wennen binnen enkele weken. Geduld en oefening zijn belangrijk. Neem bij aanhoudende pijn of problemen altijd contact op met de praktijk voor aanpassingen.

Hoe onderhoud ik mijn kunstgebit het beste?

Reinig uw kunstgebit dagelijks (idealiter na elke maaltijd) boven een wasbak met water om breken bij vallen te voorkomen. Gebruik een speciale protheseborstel en een niet-schurend reinigingsmiddel (speciale prothesepasta of vloeibare zeep). Poets ook uw tandvlees, tong en gehemelte met een zachte tandenborstel. Bewaar uw kunstgebit 's nachts in water of een reinigingsoplossing om uitdroging te voorkomen, tenzij anders geadviseerd.

Wordt een kunstgebit vergoed door de zorgverzekering?

Een volledig kunstgebit wordt grotendeels (meestal 75%) vergoed vanuit de basisverzekering. Houd wel rekening met uw verplichte eigen risico. Reparaties en rebasing (opvullen) worden vaak ook voor een groot deel (meestal 90%) vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering kan de eigen bijdrage eventueel (deels) dekken. Raadpleeg uw polis of verzekeraar voor de exacte details van uw vergoeding. Wij kunnen u helpen met een begroting en de aanvraag bij uw verzekeraar.